1. Hullede strømper

De dukker op fra tid til anden og som regel når du har mest travlt. Hullede strømper fungerer i øvrigt udmærket som pudseklude til dine sko eller som en handske når du rengør paneler eller persienner. Smid enten de hullede strømper ud, eller placer dem sammen med dit sko-pudse-sæt, eller rengøringsartikler, så de er ved hånden næste gang du får brug for en gammel klud.

2. Plastikbeholdere som du ikke kan finde låget til

På mystisk vis forsvinder låg til plastikbeholdere på næsten samme måde, som den ene af dine yndlingsstrømper gør i tørretumbleren. Det er frustrerende hver gang du skal bruge en beholder ikke at kunne finde låget dertil. Gør en ende på det og livet bare 2% lettere for dig selv, ved at skille dig af med beholdere uden låg. Men husk at smide dem i plastikcontaineren og ikke i den almindelige skraldespand.

3. For gammel makeup

De færreste ved at make-up faktisk har en ret kort levetid, når det først er åbnet. Se listen herunder for vejledende holdbarhed. Specielt flydende make-up, som kommer nær dine øjne skal du være forsigtig med, da det kan forårsage øjenbetændelse og irritation i og omkring dine øjne.

  • Mascara 6 måneder
  • Eyeliner og øjenskygge 2 år
  • Dagcreme 1 år
  • Solcreme 1 år
  • Pudder 2 år
  • Flydende foundation 1,5 år
  • Læbestift 1-2 år

4. Madvarer som er overskredet holdbarhedsdatoen

Gennemgå dine skabe, skuffer og dit køleskab, og smid de ting ud som har overskredet holdbarhedsdatoen. Brug dog din sunde fornuft hvis en madvare kun for nylig er blevet for gammel, da ’Bedst før’ mærkningen kun skal betragtes som vejledende. Har du madvarer som er tæt på udløbsdatoen, så gør en indsats for at få dem brugt hen over den næste uge, så de ikke går til spilde.

5. Ledninger som ikke hører til nogen maskine

Denne kan være lidt svær, da vi ofte har ledninger og maskiner liggende forskellige steder i vores hjem. Brug lidt tid på at matche alle dine ledninger med maskiner du stadig ejer. Markér hver ledning med en stykke malertape og navnet på den maskine de hører sammen med. Hvis – eller når – du løber ind i ledninger, som tydeligvis ikke har en makker, så kan du trygt smide dem ud i affaldsbeholderen til elektronik.

6. Skolenotater som du aldrig har kigget på siden du blev færdiguddannet

Du har med sikkerhed brugt mange lange timer på at skrive noter da du studerede. Og alene tiden brugt på dem, kan gøre det svært at smide dem ud. Men tænk over, om du har brugt noterne efter at du blev færdiguddannet. Forhåbentlig har du slet ikke brug for dem længere, da du via din uddannelse og din nuværende beskæftigelse, nok allerede har lagret den nødvendige viden i dit hoved, i stedet for på en stykke papir. Hvis du stadig bruger noterne jævnligt, så er det helt ok at gemme dem.

7. Den ting i din køkkenskuffe, som du ikke er sikker på hvad er

De fleste af os har mindst én af de her liggende eller stående i vores køkken. Måske ligger den sammen med grydeskeer og køkkenredskaber, eller måske står den på øverste hylde i overskabene. Den er den ting, som du enten ikke helt ved hvad er og som du ikke helt ved hvor kommer fra. Eller det er en ting som du købte engang, men som kun har brugt en gang og som fylder en hel hylde og kommer med 8 dele, som du ikke kender funktionen af. Tag et øjeblik og overvej om den virkelig fortjener en plads i dit køkken, eller om det er på tide at skille dig af med den, én gang for alle.

8. Bunken af reklamer

I dag kan de fleste – hvis ikke alle – tilbudsaviser fås online eller via en app. Der er altså ikke nogen grund til at modtage dem i papir hver uge. Hvis du har bunker af tilbudsaviser liggende fra flere uger tilbage, så har de virkelig ikke nogen funktion længere og de kan let smides ud i papircontaineren til genanvendelse.

9. Renseribøjler

De tynde metalbøjler som er endt i dit klædeskab, er faktisk rigtig skidt for dit tøj. Det tynde metal og de skarpe ender kan mis-forme det tøj du hænger på dem. Hæng i stedet dit tøj på træbøjler eller velourbeklædte bøjler, som skåner tøjets form. Hvis alternativet til renseri-bøjler betyder at alt dit tøj ender på gulvet eller i bunden af klædeskabet, så overvej om det er på tide at investere i kvalitetsbøjler, som hjælper med at forlænge dit tøjs levetid. Renseribøjler kan i øvrigt returneres til nærmeste renseri.

10. Kontoudskrifter

I dag modtager de fleste kontoudtog og andre dokumenter fra banken via e-boks. Men mange har stadig mapper eller bunker fyldt at gamle kontoudtog, for tænk nu hvis…! Men husk på at kontoudtog absolut ikke har nogen anden funktion, end at gøre dig opmærksom på, hvad der har været af aktivitet på din konto. Kontoudtog for de sidste mange år kan i øvrigt også findes digitalt, hvis du nogensinde skulle få brug for at se hvad der skete på din konto i 2001.

Lad os slå det fast: det er helt sikkert at smide gamle kontoudtog ud. Skat kan ikke komme efter dig og kræve at se dem.