Når du går i gang med at rydde ud i dine ting, så kan det især i starten være svært at skelne mellem hvad du skal beholde og hvad du skal afskaffe. Men bare roligt, det bliver lettere og lettere, jo mere du øver dig!

Der kan være mange årsager til, at du vil beholde en genstand. Men disse årsager kan i virkeligheden også være undskyldninger. Det er nemlig meget lettere ikke at skulle forholde sig både objektivt og følelsesmæssigt til en ting. På listen herunder kan du finde undskyldninger vi fortæller os selv, og som retfærdiggør, at vi beholder så mange ting omkring os. Men læg mærke til, at det er undskyldninger og ikke egentlige årsager. Årsagerne, dem kommer vi til lidt længere nede.

Undskyldninger for at beholde en genstand:

 1. Det var en gave
 2. Du har arvet det
 3. Det kan være, at du skal bruge det en dag
 4. Det var dyrt
 5. Bare fordi..

Lad os først tage dem én for én, og se hvad de hver især betyder.

Derefter kan du læse om, hvordan du i stedet kan identificere gode og valide årsager til at beholde ting.

1. Du har fået det i gave

Dette er ting som det kan være svært at skille sig af med, for selv det mest garvede minimalist. Gaver er ofte knyttet sammen med følelser og minder. Du beholder måske denne ting fordi du værdsætter den person som du har fået den af. Eller de penge og den tid vedkommende har brugt, på at vælge netop denne ting til lige netop dig.

Det kan føles koldt at donere eller afskaffe en gave, fordi du måske tror at det vil såre den person, som har givet den til dig. Eller måske føler du, at det er utaknemmeligt at forære noget væk, som du selv har fået foræret.

2. Du har arvet det

På samme måde som med gaver, er arvestykker svære at skille sig af med, af følelsesmæssige årsager. Nogle vælger at beholde virkelig mange ting som stammer fra et familiemedlem, som er gået bort. Og andre gemmer endda ting fra afdødes hjem, såsom blyanter, grydeskeer og små dimse-dutter som ingen rigtig ved hvad er.

Dette er specielt tilfældet hvis du har været ansvarlig for at tømme den afdødes hjem, kort tid efter han eller hun er gået bort. På et tidpunkt hvor følelserne og minderne stadig er helt rå og ubearbejdede. Det er nemlig ikke usædvanligt, at vi tilknytter følelser til selv den mindste lille ting, i en så følsom situation.

Mange af de ting vi gemmer eller arver fra et kært familiemedlem, ender til gengæld også ofte i en kasse på loftet eller i kælderen. En kasse som måske først bliver åbnet igen, når vi flyttet til en ny bolig, eller når vi leder efter julepynten, eller ungernes soveposer.

3. Det kan være du skal bruge det en dag

I din gennemgang af dine ting vil du uden tvivl løbe ind i ting, som du har gemt i tilfælde af at du en dag skal bruge det. Disse ting kan groft sagt deles op i to:

A/ Ting du har to eller flere eksemplarer af, og som du gemmer i tilfælde af, at det ene går i stykker

Det kan være en kopimaskine du har stående, i tilfælde af at den på kontoret går i stykker. Eller de 4 fugtfjernere du købte til en rigtigt god pris, i tilfælde af oversvømmelse i kælderen.

B/ Ting som du kun har den ene af, men som ikke er noget du bruger hver dag, ofte, eller måske nogensinde har brugt.

Det kan være nogle brædder du har stående forbi du egentlig gerne ville lave et råt plankebord. Men du har ikke noget understel til bordet, og du har måske heller de håndværksmæssige færdigheder. Og projektet er derfor gået i stå. Eller en romaskine, som du har brugt nogle gange, indtil du fandt ud af, at du egentlig hellere ville gå til yoga og spinning i stedet.

4. Det var dyrt

Denne kategori udgør som regel ikke det største andel af vores ting. Men det er ofte ting, som fylder ret meget. Når vi går ud og bruger penge på en ting, som koster mange penge kan det betyde, at den ting udelukkende pga. prisen kan være svær at skille sig af med. Prisen her kan variere meget, og afhænger også af, hvilken økonomisk situation du var i, da du købte denne ting.

Måske er det en dyr kjole, som du købte da du fik din første løn som nyuddannet. Eller en dyr cykel eller håndtaske, som du købte lidt senere i din karriere, da du havde en god fast indkomst.

Uanset om det er det ene eller andet, så kan det føles som spild af penge af afskaffe en ting som du købte dyrt. Måske er der også lidt følelser forbundet med denne ting, hvis du er i en situation hvor du ikke længere har råd til samme luksus.

5. Bare fordi..

Denne kategori er én af de værste. Når vi gemmer noget ”bare fordi” så betyder det ofte at vi simpelthen ikke vil eller kan tage stilling til den.

Nogle gange vil vi ikke tage stilling, fordi der måske er masser af plads i garagen og det derfor ikke er nødvendigt at tage stilling. Andre gange kan grunden være at genstanden falder ind i én af de andre kategorier, og at vi derfor udskyder en beslutninger som kan være svær at tage.

Når du går i gang med din oprydning så vær specielt opmærksom på de 5 undskyldninger beskrevet herover og overvej dem i stedet fra en anden vinkel.

Overvej i stedet:

 1. Har det udtjent sit formål i dit hjem?
 2. Kan det gøre andre glade?
 3. Kommer du virkelig til at bruge det…nogensinde?
 4. Kan du let anskaffe det/leje/låne det hvis du en dag får brug for det igen?

 

Gode grunde til at beholde og gemme ting

Der er mange metoder til at identificere hvilke ting du skal beholde, og hvilke ting du skal skaffe dig af med. Disse metoder kan variere fra kategori til kategori. F.eks. foreslår nogen organiseringskonsulenter, at du smider tøj ud hvis du ikke har brugt det i et år. Og det kan i og for sig være en god metode i nogle tilfælde. Men når det gælder sentimentale ting, som familiebilleder og eksamensbeviser, eller praktiske ting som en campingvogn eller dine skattepapirer, er det en mindre effektiv metode.

Overordnet er der kun 3 gode grunde til at beholde en ting, og de falder ind i følgende kategorier:

Ting du bruger ofte i dit nuværende liv

Dækker over ting som du bruger ofte i mit nuværende liv, og som er nødvendige for at du kan leve et komfortabelt og fungerende liv. Det kan f.eks. være tandbørster, rengøringsmidler, træningstøj og tallerkner og gryder

Det er ikke:

 • Ting du stort set aldrig bruger eller aldrig bruger
 • Noget du bruger jævnligt, men som du ikke ønsker at bruge længere (f.eks. gammel slidt joggingtøj som du kun bruger derhjemme, men som ikke passer til den livsstil du ønsker fremover)

Ting du bliver nødt til at gemme

Dette dækker over ting som du ikke nødvendigvis har lyst til at gemme, men som af en eller andet årsag er nødvendig at gemme. Det kan være, skattepapirer, vinterdæk, regninger og ekstra sikringer til el-tavlen.

Det er ikke:

 • Kontoudtog som også findes digitalt
 • Gaver som du ikke nænner at skaffe dig af med
 • Ting som du gemmer i tilfælde af, at en anden går i stykker

Ting du elsker

Omfatter ting du virkelig elsker og nyder at bruge eller se på. Det kan f.eks. være et smukt maleri i din stue, en skål du har arvet, din voksende lp-samling eller en lækkert taske, som bringer lidt luksus ind i din hverdag.

Det er ikke:

 • Arvestykker som du egentlig ikke bryder dig om
 • Ting som du engang elskede
 • Ting som du bruger jævnligt, men som du egentlig ikke er særlig glad for

Hvis du er nået til slutningen af denne artikel fortjener du et klap på skulderen! Brug listen og vær opmærksom på undskyldningerne, når du sorterer og rydder ud i dine ting. Lav evt. en liste med de 5 undskyldninger og de 3 gode grunde. Og referer tilbage til den, når du er i gang med at gennemgå dine ejendele.

 

God fornøjelse!