5 min. Guide

Oprydning og organisering kan være svært at komme i gang med. Især hvis rodet er vokset dig over hovedet! Vil du i gang med at rydde op, men synes det er uoverskueligt, så læs med her.

Oprydning og organisering behøver ikke være forbeholdt “Forårsrengøringen” – den store omgang hvor alt er i spil. Begynd med et lille område i dag og sæt et ur på 5 minutter, så slutmålet er til at overskue. Herunder lister vi 5 små opgaver som du kan håndtere på 5 minutter. Du behøver ikke tage opgaverne i slavisk rækkefølge, men vælg den opgave som du har lyst til at tage fat på i dag.

Red din seng

Sengen er det møbel, som typisk optager den største mængde plads i dit soveværelse. At rede en seng tager kun nogle få minutter, og glæden ved den redte seng er øjeblikkelig. En smuk redt seng giver et soveværelse en følelse af ro og luksus – lidt på samme måde som når du træder ind på et lækkert hotelværelse.

Udfordr dig selv til at rede din seng hver dag den næste uge. Og husk, hvis det glipper en enkelt dag, så er det ikke grund til at give op.

Tøm din taske

Hvor ofte tømmer du din taske? Vores tasker har det med at blive fyldt op med kvitteringer, hårelastikker og nullermænd i sådan en grad, at det kan være umuligt at finde det vi faktisk skal bruge.

Tøm først alt indholdet ud af din taske og giv tasken en let rengøring. Måske skal den støvsuges i bunden eller bare rystes med bunden i vejret henover en vask. Din taske bliver beskidt som alt andet, så kør en fugtig klud henover taskens yderside og hank – og hvis det er en lædertaske, så giv den en omgang læderfedt som beskytter og blødgør.

Sorter indholdet fra tasken og læg de ting tilbage som du bruger hver dag.

Ryd ud i dit køleskab

En 5 minutters oprydning i dit køleskab indebærer to primære opgaver. Start med at gennemgå alle hylder – inklusiv hylderne i døren – og smid madvarer ud, som er for gamle. Det gælder også alt syltetøj, syltede agurker og forskellige saucer som ketchup, dressing og lignende.

Tør derefter køleskabets udvendige og indvendige sider af, samt alle hylder og indersiden af lågen. Brug varmt vand med en smule opvaskemiddel og husk at tørre efter med rent vand.

Tip: det kan være en god ide at tage et billede af dit køleskab med jævne mellemrum. Brug billedet næste gang du handler ind, så du undgår at købe madvarer, som allerede gemmer sig i dit køleskab.

Ryd en bordflade

Rod har det med at samle sig på bordflader rundt omkring i vores hjem. I denne 5 minutters øvelse skal du vælge én bordflade. Det kan være sengebordet, spisebordet eller konsollen i din entre.

Start med at smide ting ud som åbenlyst er skrald, og returner de resterende ting til deres oprindelige pladser. Hvis du er i tidsnød, så kan du nøjes med at returnere ting til det rum hvor de hører til. Post skal hen på skrivebordet, beskidte drikkeglas skal ud i køkkenet og snavset tøj skal direkte i vasketøjskurven.

Når du har besluttet hvilke ting der skal blive på din valgte bordflade, så slut af med at rengøre overfladen og de ting som skal blive.

Smid hullede og slidte strømer ud

Din strømpeskuffe er nok én af de ting du kigger i de fleste dage og som bringer mindst lykke. Hvor ofte har du fået fat en i strømpe med hul i, eller én som umiddelbart har mistet sin mage til tørretumbleren?

Start med at tømme skuffen ud på din seng og sorter de strømper fra som er hullede eller som har mistet deres farve. Sorter derefter strømperne så alle strømper er foldet sammen sætvis.

Støvsug eller tør skuffen af før du placerer de hele par tilbage i skuffen. Og dediker et sted, evt. tæt på tørretumbleren til de strømper som mangler en makker. Det kan jo være de dukker op efter næste vask!

Husk at gamle hullede strømper kan genanvendes til rengøring af persienner og paneler, eller til at pudse sko med.

Er du klar på mere organisering, så læs hvordan du kan kick-starte din proces her.