Er du træt af at leve med rod?

Bruger du ofte tid på at lede efter dine ting?

Køber du sommetider ting, for senere at finde ud af, at du allerede har en magen til?

Er du nået til et punkt, hvor du klar til at få styr på dit rod?

FANTASTISK!

Når du først har besluttet dig for at rydde op i dine ting og leve et mere organiseret liv med færre ting, så har du taget det første vigtige skridt i den rigtige retning.

Organisering er en proces som kan tage alt fra 1 uge til 1 år, afhængig af hvor mange ting du ejer, hvor højt du prioriterer processen, og hvor let du har det med at sortere og tage beslutninger.

Der er utallige fordele ved at rydde op, og mange beskriver processen som værende et kick-start til at ændre andre ting i deres liv.

Nogle af fordele ved oprydning er:

 • Du kan altid finde det du skal bruge
 • Vær altid klar til at modtage gæster uden at det hele flyder
 • Du ved altid hvad du har og hvad du mangler
 • Større bevidsthed over dit forbrug og hvad du bringer ind i dit hjem
 • Du vil have mere tid og energi til alt det sjove

Du kan læse mere om fordelene her 5 gevinster ved oprydning.

Når du har besluttet dig, så gælder det om at tage fat og udnytte den gode energi som førte dig til den beslutning. Men hvor skal man begynde?

5 minutters guide

Hvis du har meget svært ved at komme i gang så anbefaler jeg, at du starter med min 5 minutters guide. Det er en liste over små opgaver, som kan klares på 5 minutter, og som du kan fuldføre mindst én af i dag. De små opgaver er designet for at vise dig at organisering og oprydning ikke behøver at være svært. Og så giver de små øvelser dig et indblik i hvor tilfredsstillende det er når opgaven er klaret.

Den helt store omgang

Har du besluttet dig for at det skal være nu og afsat tid til processen, så kan du springe 5 minutters guiden over og starte helt fra starten på den helt store runde.

Der findes masser af forskellige metoder til organisering af hjemmet og hver oprydnings-guru har deres helt egen metode. Afhængig af dig, dit behov, dine omgivelser og hvordan du prioriterer opgaven kan forskellige metoder passe på forskellige situationer.

Tre trin

I store træk skal du dog gennem tre trin for at opnå et organiseret hjem, som forbliver organiseret:

 1. Inddel dine ting i kategorier
 2. Skil dig af med det overflødige
 3. Giv hver af dine ting et hjem

Før du begynder din oprydningsproces skal du tage billeder af dit hjem. Åben skabe og skuffer og tag billeder af alt og alle rum. Og sørg for at få alt rodet med! Dette er en vigtig del, som du vil vende tilbage til når du er helt færdig.

At se et før og efter billede kan være netop dét der gør, at du kan holde rodet nede og at du får skabt bevidsthed omkring det overforbrug, som måske skabte rodet i første omgang. Og så er det i øvrigt vildt sjovt og vigtigt at kunne se hvor meget dit hjem ændrer sig over sådan en proces. Det kan specielt være svært at huske og forstå hvor stor en forskel der er sket, hvis din proces tager længere tid end et par uger.

Glæd dig til at sammenligne dine før- og efterbilleder og se belønningen af dit hårde slid gennem dit oprydningsprojekt.

Inddel dine ting i kategorier

Der er to metoder du kan bruge til at inddele dine ting i kategorier, afhængig af din situation. Når du inddeler i kategorier, skal du kun koncentrere dig om at sortere. Du skal kun tage stilling til om ting er overflødig, hvis du kan gøre det på ét sekund. Hvis det tager længere tid, så vent til næste trin i processen.

Hvis du f.eks. lige er flyttet og ingen eller kun få af dine ting har fundet en plads, så foreslår jeg at du starter med at sortere alle dine ting i kategorier. Brug dine store og små flyttekasser til at sortere i. Du kan bruge kategori listen her til at sortere efter.

Hvis du har en kategori som fylder mere end en flyttekasse, så overvej at sortere i underkategorier. F.eks. kan bøger sorteres i underkategorierne; fiktion, studiebøger, faglitteratur, børnebøger og kogebøger.

Hvis du ikke lige er flyttet, så start med én kategori af gangen og opdel i underkategorier undervejs. Start med at samle alle dine ting inden for én kategori på et bord, på en seng eller på gulvet (evt. med et lagen under hvis det er mere sarte ting). Det vigtige her er at få et overblik over hvor mange ting du har inden for den enkelte kategori. Hvis muligt så saml dine ting i et rum eller på et sted hvor de ikke typisk hører hjemme. F.eks. kan du sortere skønhedsprodukter i stuen, eller værktøj i køkkenet.

Når man ser sine ting i en anden sammenhæng end man er vant til, så åbner det op for et nyt syn på tingene. Man forholder sig ikke længere til hvor meget plads man har til at opbevare denne kategori eller hvor det skal opbevares, men i højere grad til mængden og den enkelte ting.

Overvej hvor mange er for mange

Når du har samlet dine ting på ét sted, så overvej et kort øjeblik, om det er en fornuftig mængde du ejer. I de fleste tilfælde kan det være lidt overvældende at se alt samlet på ét sted og det er sandsynligt, at du vil synes at mængden er for stor.

Beslut dit for et antal, som du synes er fornuftigt at eje i denne kategori og skriv det ned på en blok eller i en notesbog som du kan bruge gennem processen. F.eks. Gummistøvler 1, Skruetrækkere 3, Neglelak 10, Bøger 50.

Når du har fundet dit antal så kan du sortere kategorien i underkategorier. En tommelfingerregel er, at hvis du har mere end 15-20 i én kategori, så skal du overveje om det giver mening at opdele i underkategorier.

Skil dig af med det overflødige

Som forberedelse til dette trin skal du have fat i nogle affaldsposer og/eller kasser. Lav en station for hver af følgende:

 • Smid ud (evt. med separate til papirer, plastik, tøj, osv.)
 • Donér
 • Forær væk
 • Sælg

Du kan læse mere om ansvarlig bortskaffelse af dine overflødige ting her Sælg, donér eller smid ud?

Start med en kategori som ikke er tilknyttet for mange følelser, da de kategorier er langt sværere at håndtere og kræver en del øvelse at komme let igennem. Vent derfor med dine samleobjekter, familiebilleder og arvestykker til senere i din proces. Befinder der sig sentimentale objekter i nogle af dine andre kategorier, så læg dem til side til senere i processen hvor du har fået noget mere øvelse.

Start eksempelvis med et kategori som tøj, bøger eller papirer. Hvis kategorien føles uoverskuelig så inddel i underkategorier. Tøj kan f.eks. inddeles i overdele, underdele, undertøj og jakker.

Gennemgå hvert enkelt del i kategorien og tag stilling til om den falder ind i én af de følgende tre kategorier:

 • Ting du bruger ofte i dit nuværende liv
 • Noget du bliver nødt til at gemme
 • Ting du elsker

Pas på de 5 dårlige undskyldninger til at gemme ting:

 • Du har fået det i gave
 • Det er et arvestykke
 • Du skal måske bruge det en dag
 • Det var dyrt
 • Bare fordi..

Læs mere om undskyldningerne i 5 årsager til at du ikke kan smide ud

Der er ikke noget magisk nummer for hvor mange ting du skal beholde i hvert kategori. Det afhænger helt af dig, din livsstil, dine prioriteringer og den plads du har. Men prøv at tænke på det objektivt, eller forestil dig at det er din gode venindes ting du kigger på. Måske får du brug for at justere det antal du skrev ned tidligere for denne kategori.

Gennemgå alle underkategorier i en over-kategori, før du begynder at tildele et hjem til dine ting.

Før du rykker videre til næste trin er det på tide at få fjernet de ting som skal doneres, foræres væk eller smides ud fra dit hjem. Kør dem på lossepladsen, til genbrugscenteret eller derhen hvor de hører til. Hvis du har ting du skal sælge, så placer dem for så vidt muligt et sted, hvor de ikke står i vejen for hverdagen og det næste trin i processen.

Giv hver af dine ting et hjem

Dette er sidste trin i din oprydningsproces.

For hver gang du er færdig med en kategori, kan du give den en midlertidig plads. Det vil først være muligt at finde de helt rigtige pladser til dine ting, når du er færdig med alle over- og underkategorier. Men for at sikre at du ikke falder over ting i takt med at du får gennemgået de andre kategorier, er det en god ide at finde midlertidige hjem. Et sted hvor de hører til indtil du er helt færdig med at sortere og skille det af med alt overflødigt.

Placer dine kategorier på steder hvor det giver mening at de er, og som er tæt på der hvor de vil blive brugt. Men øv dig i at placere alt fra én over-kategori på samme sted. Det vil sige at ekstra håndklæder placeres i ét skab samlet, selvom du måske har to badeværelser. Fordelen ved at placeres dem samlet er for at bevare overblikket over hvor mange du har og hvor mange der er rene eller beskidte. En anden vigtig fordel er, at det er lettere for andre familiemedlemmer at finde ting, når de kun har én plads.

Som du afslutter flere kategorier i processen, får du måske behov for at flytte rundt på placeringen af dine kategorier. Når du har levet i dit ny-organiserede hjem et stykke tid kan også vise sig, at visse kategorier ikke fungerer optimalt der hvor du oprindeligt placerede dem. Der er derfor vigtigt at du er åben over for, at der er en periode med tilvænning og tilpasning før alt falder helt på plads.

Tag efter-billeder og se dine resultater

Når du er helt færdig og har fundet et hjem til alle dine ting, så er det tid til at finde kameraet frem igen. Tag billeder af alle rum, skabe og skuffer. Kig på dine før billeder og tag for så vidt muligt billeder fra de samme vinkler, for at opnå det sjoveste og mest præcise sammenligningsgrundlag. Sæt dig til rette og nyd at kigge dine før og efter billeder igennem. Læg mærke til hvad der har forandret sig og læg mærke til mængden af ting fra før til efter. Gem billederne samlet i en mappe, så du let kan vende tilbage til dem senere, hvis du får behov for at minde dig selv om forskellen og effekten af dit hårde arbejde.

God fornøjelse med din oprydning!

Har du brug for hjælp til at rydde ud, eller til at organisere dit hjem, så kontakt Shiga Organisering via vores kontaktformular.