Vi lever i en verden med øget fokus på genbrug, genanvendelse, og hvor der konstant tænkes i ansvarligt brug at vores ressourcer.

Når du går i gang med at rydde ud i dit hjem, vil det oftest betyde, at du skiller dig af med mange kasser og poser fyldt med ting og sager. Synet af de mange overflødige ting som har fyldt i dit hjem kan føles pinligt. Men det kan også bidrage til en øget bevidsthed omkring dit forbrug. I lyset af sådan en øjenåbner kan det føles forkert, og som et frygteligt spild af ressourcer, blot at stoppe det hele ned i skraldespanden.

Det er derfor vigtigt, at du skaffer dig af med ting på en ansvarlig måde.

Du skal selv afgøre hvad der giver mening for dig i netop din situation. Herunder kan du læse mere om, hvornår det anbefales at du sælger, forærer væk, donerer eller smider dine ting ud.

Sælg

Ting og sager som stadig er i fin stand og som måske har en lidt højere værdi, kan med fordel sælges videre. Det tager lidt tid at sætte ting til salg på f.eks. Den Blå Avis eller på et loppemarked, men det er en god løsning, hvis du kan bruge lidt ekstra på kistebunden. Har du svært ved at finde tid til at sælge dine aflagte ejendele, så overvej i stedet at donere det, eller forære det væk til nogen som vil værdsætte det.

Forær det væk

Pas på ikke at forære alle dine aflagte ting til venner og familie – De er måske for høflige til at sige nej tak! Det sidste du vil, er at bidrage til rod og uorden hjemme hos din forældre eller din bedste veninde. Tænk grundigt over hvilke ting du tilbyder til andre, og forklar altid at det er okay at sige nej tak.

Donér

Selvom du synes at din gamle skrivebordsstol er slidt og knirker lidt når man drejer på den, så kan den sagtens komme en anden til glæde. Det samme gælder for de 10 kaffekopper som ikke matcher hinanden, eller tøj som du synes er blevet umoderne eller som du af anden årsag ikke længere bruger.

Undersøg hvad der ligger af genbrugsbutikker, sportsforeninger, spejdersalg og andre velgørenhedsorganisationer i nærheden af dig. De tager som regel med glæde imod dine aflagte ting og sager, og sørger for at det kommer videre i systemet på en god og ansvarlig måde.

Smid væk

Ting og sager som er gået i stykker skal som udgangspunkt smides væk, men mindre de i mindre dele kan udgøre en værdi for andre. Det kan f.eks. være et kamera hvor kun objektivet er gået i stykker, men hvor resten af kameraet kan bruges med et nyt objektiv. Sådanne ting kan reddes fra at bidrage til splid og gives væk til velgørenhed i stedet.

Husk at sortere dit plastik affald, metal, papir, pap og elektronik m.fl. så du ikke ender med at belaste miljøet unødigt i din rejse mod et velorganiseret hjem.

Ødelagt tøj skal heller ikke smides ud, da det kan genanvendes i ny tøjproduktion. H&M har f.eks. indsamlingskasser stående, hvor du både kan aflevere ødelagt tøj, gamle plettede duge og andre tekstiler, som ikke kan sælges eller doneres væk.